"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

LAVKALAVKA - VENÄLÄISET TAKAISIN MAALLE!

19/09/2014

Moskova ei äkkiseltään vaikuta paikalta, jossa muutamat visionäärit tekevät kovasti töitä lähellä tuotetun luomuruoan eteen. Nämä herrat ovat luoneet huikean konseptin, miten venäläinen luomuruoka ja pienviljelijät saadaan esille ja ihmisten tietoisuuteen. 



Astun LavkaLavkaan sisälle, jossa heti ensimmäiseksi kaksi myyjää tervehtii ystävällisesti pienen hymyn kera. Näen puisia lautaseiniä, liiduilla piirrettyjä eläimiä, ison värikkäästi maalatun Venäjän kartan ja yllin kyllin lähellä tuotettua luomuruokaa. Venäjänkielinen sana lavka tarkoittaa kauppaa tai puotia. Tämä sympaattinen puoti tarjoaakin suurkaupungin keskellä ripauksen vanhanajan maalaistunnelmaa sekä ystävällistä ja asiantuntevaa asiakaspalvelua. Myyjä pakkaa ruoat kassiin ja hän myös kantaa asiakkaan kauppakassit ovelle! 















LavkaLavkan perustajat Boris Akimov, Aleksander Michailov ja Vasiliy Palshin operoivat tällä hetkellä Moskovassa ja Pietarissa. Moskovasta löytyy viisi kauppaa ja ravintola sekä Pietarista ravintola. Tuotteita voi tilata myös internetistä. Kaupalla on tietyt toimituspäivät, jotta ruoka olisi mahdollismman tuoretta. Toisinaan maito on lypsetty edellisenä yönä. Boris Akimovin missiona on saada venäläiset takaisin maalle. Ydinajatuksena on yhdistää luomuruoka, maanviljelijät, tavarantoimittajat, myyjät ja kuluttajat ympäri Venäjää. He tekevät yhteistyötä maanviljelijöiden kanssa ja auttavat heitä kehittymään. LavkaLavkan slogan kuulukin: 
                                                  “Support fund for farmers projects”




























Idea lähti monta vuotta sitten, kun heidän juustontekijä ystävänsä ilmoitti tarvitsevansa 4-6 tuhatta euroa kehittääkseen toimintaansa. Nämä herrat tekijät PR-kampanjan ja saivat rahat kokoon. Nyt tämä juustontekijä tekee parempaa juustoa kuin ennen. LavkaLavkan perustajat tajusivat, että monet muutkin maanviljelijät tarvitsevat tukea ja rahallista avustusta kehittääkseen toimintaa. He päättivät alkaa tukemaan maanviljelijöitä ja tehdä sen ammattimaisemmin ja systemaattisemmin.

Nykyään monet maanviljelijät ottavat myös yhteyttä LavkaLavkaan ja lähettävät tuotemaistiaisia. Mikäli tuote miellyttää, joku näistä herroista pakkaa tavaransa ja suuntaa tämän maanviljelijän luokse. Paikat tutkitaan ja mikäli kaikki kriteerit täyttyvät, tämä maanviljelijä on mukana LavkaLavkan liiketoiminnassa. Aktiivinen uusien yhteistyökumppaneiden etsintä kuuluu myös perustajien toimenkuvaan. 







LAVKALAVKAN FILOSOFIA PÄHKINÄNKUORESSA:

1. EKOLOGISUUS – Yhteistyö tapahtuu vain sellaisten maanviljelijöiden kanssa, joiden tuotteet ovat luomusertifioituja. Maanviljelijät eivät vahingoita ympäristöä ja maaperää.

2. EETTISYYS – Asiakas tietää minne hänen rahansa menevät ja mistä tuotteet tulevat. (Kaupan seinillä on tuotteiden vieressä kuva ja tietoa maanviljelijästä.)

3. TERVEYS – Myynnissä on vain luonnonmukaisesti viljeltyjä tuotteita. Kemikaalit, antibiootit tai geneettisesti muunnellut tuotteet eivät kuulu valikoimaan. Ruoka on puhdasta ja terveellistä.

4. YHTEISTYÖ – Jokainen ostava asiakas on mukana yhteisössä, jossa tuetaan maanviljelijää. Kuluttajan rahat menevät ympäristöystävällisen maatalouden kehittämiseen. ”Kaikki alkaa pienestä, tänään me ostamme maitoa ja vihanneksia, mutta huomenna me luomme lisää työpaikkoja ja ylihuomenna me ratkaisemme koko sosiaalisen ja ekonomisen kireyden jollakin alueella. Meidän asiakkaamme ovat paljon enemmän kuin vain asiakkaita. He ovat osa tärkeätä sosiaalista missiota! ”







LavkaLavkan ideologiaan tutustuessani, alkoi jo melkein tuntua velvollisuudelta lähteä sinne ostoksille. Onhan se hienoa, että voi olla samalla mukana jossain suuressa missiossa! Koko LavkaLavkan konsepti on hyvin pitkälle hiottu pienempiä yksityiskohtia myöten. Yritysidea muistuttaakin hieman Ranskan Biocoop- luomuruokaketjua, jolla on usein kasvisravintola kaupan kyljessä. Vaikkakin LavkaLavkalla on takanaan kaunis filosofia ja kaunis ajatus, ei tätä ideologiaa voi kaikille tarjota. Minulle, kuten monelle muullekin LavkaLavkan eväät ovat liian kalliita jokapäiväiseen käyttöön. Pidän kuitenkin kaupan filosofiasta, koska kauppa auttaa pieniä maanviljelijöitä ja saa ihmiset innostumaan lähellä tuotetusta luomuruoasta. Tällä kertaa tyydyn vain ihastelemaan purnukoita, mutta palaan varmasti tuonne! Ehkäpä jo huomenna olen ostamassa tuota ihmeellistä käpyhilloa. Maitotuotteita ja herkullisen näköisiä pelmenejä ajattelin myös kokeilla.



Näiltä herroilta ei takuulla kunnianhimoa puutu. Nämä innokkaat visionäärit ahkeroivat tällä hetkellä laajennuksen kimpussa Chelyabinskissa, Ekanterinburgissa, Nizhniy Novgorodissa ja Lontoossa. En yhtään ihmettelisi, jos Suomestakin löytyisi LavkaLavka viiden vuoden kulutta ;)


LAVKALAVKAT MOSKOVASSA:

KURSKAJA
Ниж. Сусальный пер., дом 5, стр. 10 / Hiznie, Susalnij pereulok, talo 5, rakennus 10
Aukioloajat: MA-PE 11:00-21:00
LA-SU 11:00-20:00

TVERSKAJA / PUSHKINSKAJA / TSEHOVSKAJA
Трехпрудный переулок, дом 5 / Trenprudnij pereulok, talo 5
Aukioloajat: MA-SU 10:00-22:00

KUTUZOVSKAJA
Кутузовский проспект, дом 43 / Kutuzovskij prospekt, talo 43
Aukioloajat: MA-SU 10:00-22:00

PARK KULTURI
Померанцев переулок, дом 3 / Pomerantsev pereulok, talo 3
Aukioloajat: MA-SU 10:00-22:00

TSEHOVSKAJA HUOM! KAUPAN VIERESSÄ MYÖS LAVKALAVKAN RAVINTOLA
ул. Петровка, д. 21, стр. 1,2 / Ulitsa Petrovka, talo 21, rakennus 1,2
Aukioloajat: MA-SU 10:00-22:00


                                                Valokuvat / photographies © Moskvitska



Post a Comment