"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

HUNAJAMARKKINAT

21/09/2014


Ярмарки мёда / Jarmarki mjoda / Hunajamarkkinat 


Moskovan hunajatori on avoinna 8.8-12.10.2014 välisen ajan sekä 20.02-20.03.2015.



Otan aamulla metron kohti Etelä-Moskovassa sijaitsevaa Kolomenskomia. Paikka on historiallisesti merkittävä ja se tunnetaan myös Unescon-kohteena. Alueella on paljon puukirkkoja ja muita tärkeitä nähtävyyksiä. Tällä kertaa en jää ihailemaan kirkkoja vaan suuntaan kohti suurta hunajatoria. Koska minulla ei ole älypuhelinta, alan kyselemään ihmisiltä "Gde mjod?" (Missä hunaja). Saatan kuulostaa vanhanaikaiselta hupsulta, mutta olen todennut parhaaksi kysyä missä mikin sijaitsee, sen sijaan että hohtava näyttöruutu näyttäisi minulle suunnan. Näin pääsen paitsi kontaktiin toisten ihmisten kanssa, voin myös harjoitella venäjänkieltä. Hunajatorille pääsee myös Orbit-elokuvateatterin edestä ilmaisella bussikyydillä. 


Torilla on silmämääräisesti katsottuna noin sata kojua. Jokainen koju myy erilaista hunajaa. Kuivattuja sieniä, medovuhkaa ja saippuaa löytyi myös joistakin kojuista. Kaikki Venäjän alueet ovat edustettuina näillä markkinoilla. Bashkirian alueelta tulee kuulemma Venäjän paras hunaja! Ennen minulle hunaja oli keltaista ja makeaa. Tässä kaikki. Venäjällä ollessani olen ymmärtänyt hunajan koko kirjon. Vähän kuin viinin makuun päässyt huomaa sukeltaneensa mitä rikkaimpien makujen maailmaan. Näin on käynyt minulle hunajan suhteen. 























Nyt kun pääsin oikein kertarysäyksellä hunajaparatiisiin, niin aloin tutkimaan niistä kertovia tekstejä paremmin. Nämä erilaiset luonnon omat antibiootit vaikuttavat eri tavoilla ja eri vaivoihin. Yksi kilogramma  tavallisempaa kukkaishunajaa maksoi 300 ruplaa, eli noin 7 euroa. Erikoisempien hunajien hinnat liikkuivat 500-800 ruplan välillä. Hunajat ovat pienillä tiloilla tehtyjä, joten suuret tehtaat lisäaineineen ja valkoisine sokereineen eivät ole ujuttautuneet tähän bisnekseen!



Astun sisään tähän hunajaparatiisiin. Olen paikalla jo heti kello yhdeksän, joten muita asiakkaita ei paikalla juuri ole. Ajattelin, että saan rauhassa kävellä, mutta ei. Jokainen myyjä haluaa, että tulen maistamaan hunajaa. Koska jokainen myyjä toivottaa minut tervetulleeksi kojuunsa, alan ahdistumaan ja etsin kuumeisesti kojua, jossa myyjä ei olisi niin hyökkäävä. Päädyn abhasialaisen kojun eteen, jossa myyjä vaikuttaa rauhalliselta. Abhasia sijaitsee Etelä-Venäjän ja Georgian välissä. Periaatteessa alue kuuluu Venäjälle, sillä sen itsenäisyyttä ei ole tunnustanut kuin pari maata maailmassa. Toisaalta se on oma itsenäinen valtionsa lippuineen ja kielineen. Päädyn ostamaan kukkaishunajani tästä kojusta. Ostokseni jälkeen vieläkin myyjä tarjoilee maistiaisia ja toivottaa minulle hyvää terveyttä. Tämän hunajaähkyn jälkeen päädyn vielä toiseen kojuun. Tälläkin kertaa Etelä-Venäläiseen hunajakojuun. Mukaani tarttuu eukalyptyshunaja. Se on kuulemma erityisesti hyväksi sydämmelle. No, mene ja tiedä, mutta ainakin se on hyvää!



Hunajatori on auki 8.8-12.10.2014
Aukioloajat: MA-SU 09:00-20:00
Osoite: Проспект Андропова 39 / Prospekt Andropova 39
Lähin metro: Kolomenskom


                                             Valokuvat / photographies © Moskvitska


Post a Comment