Moskova
ei äkkiseltään vaikuta paikalta, jossa muutamat visionäärit
tekevät kovasti töitä lähellä tuotetun luomuruoan eteen. Nämä
herrat ovat luoneet huikean konseptin, miten venäläinen luomuruoka
ja pienviljelijät saadaan esille ja ihmisten tietoisuuteen.
Astun
LavkaLavkaan sisälle, jossa heti ensimmäiseksi kaksi myyjää
tervehtii ystävällisesti pienen hymyn kera. Näen puisia
lautaseiniä, liiduilla piirrettyjä eläimiä, ison värikkäästi
maalatun Venäjän kartan ja yllin kyllin lähellä tuotettua
luomuruokaa. Venäjänkielinen sana lavka tarkoittaa kauppaa
tai puotia. Tämä sympaattinen puoti tarjoaakin suurkaupungin
keskellä ripauksen vanhanajan maalaistunnelmaa sekä ystävällistä
ja asiantuntevaa asiakaspalvelua. Myyjä pakkaa ruoat kassiin ja hän
myös kantaa asiakkaan kauppakassit ovelle!
LavkaLavkan
perustajat Boris Akimov, Aleksander Michailov ja Vasiliy Palshin
operoivat tällä hetkellä Moskovassa ja Pietarissa. Moskovasta löytyy viisi kauppaa ja ravintola sekä Pietarista ravintola. Tuotteita
voi tilata myös internetistä. Kaupalla on tietyt toimituspäivät,
jotta ruoka olisi mahdollismman tuoretta. Toisinaan maito on lypsetty
edellisenä yönä. Boris Akimovin missiona on saada venäläiset
takaisin maalle. Ydinajatuksena on yhdistää luomuruoka,
maanviljelijät, tavarantoimittajat, myyjät ja kuluttajat ympäri
Venäjää. He tekevät yhteistyötä maanviljelijöiden kanssa ja
auttavat heitä kehittymään. LavkaLavkan slogan
kuulukin:
“Support fund for
farmers projects”
Idea
lähti monta vuotta sitten, kun heidän juustontekijä ystävänsä
ilmoitti tarvitsevansa 4-6 tuhatta euroa kehittääkseen
toimintaansa. Nämä herrat tekijät PR-kampanjan ja saivat rahat
kokoon. Nyt tämä juustontekijä tekee parempaa juustoa kuin ennen.
LavkaLavkan perustajat tajusivat, että monet muutkin maanviljelijät
tarvitsevat tukea ja rahallista avustusta kehittääkseen toimintaa.
He päättivät alkaa tukemaan maanviljelijöitä ja tehdä sen
ammattimaisemmin ja systemaattisemmin.
Nykyään
monet maanviljelijät ottavat myös yhteyttä LavkaLavkaan ja
lähettävät tuotemaistiaisia. Mikäli tuote miellyttää, joku
näistä herroista pakkaa tavaransa ja suuntaa tämän maanviljelijän
luokse. Paikat tutkitaan ja mikäli kaikki kriteerit täyttyvät,
tämä maanviljelijä on mukana LavkaLavkan liiketoiminnassa.
Aktiivinen uusien yhteistyökumppaneiden etsintä kuuluu myös
perustajien toimenkuvaan.
LAVKALAVKAN FILOSOFIA PÄHKINÄNKUORESSA:
1.
EKOLOGISUUS – Yhteistyö tapahtuu vain sellaisten maanviljelijöiden
kanssa, joiden tuotteet ovat luomusertifioituja. Maanviljelijät eivät vahingoita ympäristöä ja maaperää.
2.
EETTISYYS – Asiakas tietää minne hänen rahansa menevät ja mistä
tuotteet tulevat. (Kaupan seinillä on tuotteiden vieressä kuva ja
tietoa maanviljelijästä.)
3.
TERVEYS – Myynnissä on vain luonnonmukaisesti viljeltyjä
tuotteita. Kemikaalit, antibiootit tai geneettisesti muunnellut
tuotteet eivät kuulu valikoimaan. Ruoka on puhdasta ja terveellistä.
4.
YHTEISTYÖ – Jokainen ostava asiakas on mukana yhteisössä, jossa
tuetaan maanviljelijää. Kuluttajan rahat menevät ympäristöystävällisen maatalouden
kehittämiseen. ”Kaikki alkaa pienestä,
tänään me ostamme maitoa ja vihanneksia, mutta huomenna me luomme
lisää työpaikkoja ja ylihuomenna me ratkaisemme koko sosiaalisen
ja ekonomisen kireyden jollakin alueella. Meidän asiakkaamme ovat
paljon enemmän kuin vain asiakkaita. He ovat osa tärkeätä
sosiaalista missiota! ”
LavkaLavkan
ideologiaan tutustuessani, alkoi jo melkein tuntua velvollisuudelta
lähteä sinne ostoksille. Onhan se hienoa, että voi olla samalla
mukana jossain suuressa missiossa! Koko LavkaLavkan konsepti on hyvin
pitkälle hiottu pienempiä yksityiskohtia myöten. Yritysidea
muistuttaakin hieman Ranskan Biocoop- luomuruokaketjua, jolla on
usein kasvisravintola kaupan kyljessä. Vaikkakin LavkaLavkalla on
takanaan kaunis filosofia ja kaunis ajatus, ei tätä ideologiaa voi
kaikille tarjota. Minulle, kuten monelle muullekin LavkaLavkan eväät
ovat liian kalliita jokapäiväiseen käyttöön. Pidän kuitenkin
kaupan filosofiasta, koska kauppa auttaa pieniä maanviljelijöitä ja saa
ihmiset innostumaan lähellä tuotetusta luomuruoasta. Tällä kertaa tyydyn vain ihastelemaan purnukoita,
mutta palaan varmasti tuonne! Ehkäpä jo huomenna olen ostamassa
tuota ihmeellistä käpyhilloa. Maitotuotteita
ja herkullisen näköisiä pelmenejä ajattelin myös kokeilla.
Näiltä
herroilta ei takuulla kunnianhimoa puutu. Nämä innokkaat
visionäärit ahkeroivat tällä hetkellä laajennuksen kimpussa
Chelyabinskissa, Ekanterinburgissa, Nizhniy Novgorodissa ja
Lontoossa. En yhtään ihmettelisi, jos Suomestakin löytyisi
LavkaLavka viiden vuoden kulutta ;)
LAVKALAVKAT
MOSKOVASSA:
KURSKAJA
Ниж.
Сусальный пер., дом 5, стр. 10 / Hiznie, Susalnij
pereulok, talo 5, rakennus 10
Aukioloajat:
MA-PE 11:00-21:00
LA-SU
11:00-20:00
TVERSKAJA
/ PUSHKINSKAJA / TSEHOVSKAJA
Трехпрудный
переулок, дом 5 / Trenprudnij pereulok, talo 5
Aukioloajat:
MA-SU 10:00-22:00
KUTUZOVSKAJA
Кутузовский
проспект, дом 43 / Kutuzovskij prospekt, talo 43
Aukioloajat:
MA-SU 10:00-22:00
PARK
KULTURI
Померанцев
переулок, дом 3 / Pomerantsev pereulok, talo 3
Aukioloajat:
MA-SU 10:00-22:00
TSEHOVSKAJA
HUOM! KAUPAN VIERESSÄ MYÖS LAVKALAVKAN RAVINTOLA
ул.
Петровка, д. 21, стр. 1,2 / Ulitsa Petrovka, talo 21,
rakennus 1,2
Aukioloajat:
MA-SU 10:00-22:00
Post a Comment