"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

MITÄ YHTEISTÄ ON SUOMALAISELLA JA VENÄLÄISELLÄ?

31/01/2015

Venäjällä olen finkana eli suomalaisena usein saanut kuulla. a) Suomessa on upea ja puhdas luonto. b) Suomi on rauhallinen ja teillä on kaikki siellä hyvin. c) Helsinki on gruta eli cool. d) Keskustelukumppanillani on Suomessa sukulaisia tai ystäviä. e) Onko teillä vielä kieltolaki voimassa? (Pietarissa kuulemma suomalaiset turistiryhmät ovat usein kännissä. Tämä on sellainen pilkesilmäkulmassa esitetty kysymys…) Ranskassa asuessani, minulle usein sanottiin. a) Suomessa on todella hyvä koulutus. b) Suomessa on kylmä, kuinka tarkenette talvella? c) Mitä eroa on Suomella, Ruotsilla, Norjalla ja Tanskalla? d) Mitä, lapsetkin saunovat? (Ranskassa saunaa pidetään vaarallisena lapsille) e) Mitä te oikein syötte Suomessa?

Mitä yhteistä on suomalaisilla ja venäläisillä? Venäjällä asuessani olen huomannut, että meillä on itse asiassa ehkäpä enemmän yhteistä kuin ennen Venäjällä asumistani ajattelin. Pietarissa asuessani huomasin, että moni asia muistuttaa Suomea. Vai muistuttaako Suomi Venäjää?… (tosin on myös paljon eroavaisuuksia) Helsinkihän on vähän kuin Pietari pienoiskoossa. Pietarissa kaikki on vain suurempaa. Petroskoissa yhden kesän vietettyäni, huomasin, että Venäjällä on samanlainen luonto- ja retkeilykulttuuri kuin Suomessa. Venäläiset pitävät siinä missä suomalaisetkin saunomisesta, kalastamisesta, avantouinnista, haikeasta musiikista, telttailusta, metsistä ja järvistä, mökkeilystä ja retkeilystä. He keräävät yhtä innokkaasti marjoja ja sieniä kuin suomalaiset. Moskova on puolestaan  hieman erilainen paikka elää ja olla kuin Pietari tai Petroskoi. Moskovassa ihmiset ovat mielestäni alkuun etäisempiä, mutta jos pääsee juttuun ihmisten kanssa, ovat he lämpimiä. Suurkaupungin tavoin, täällä ollaan kiireisiä ja dynaamisia. Moskova on niin suuri ja nopeatempoinen, että aluksi se vie kaiken energian. Mutta kun Moskovasta oppii pitämään, ei täältä haluakaan lähteä pois. Pietariin ja Petroskoihin on mielestäni kuitenkin helpompi asettua asumaan.

Suomalaisuutta ja kulttuurien välisiä yhtäläisyyksiä pohtiessani, löysin Yle Areenasta (näkyy myös ulkomailla!) ohjelmasarjan: Suomi on Venäläinen. Tämä 10-osainen ohjelmasarja avaa mainiosti muutakin Suomessa olevaa venäläisyyttä kuin Senaatintori tai bliniviikot. Ohjelmassa käydään läpi nykypäivän lisäksi myös paljon historiaa. Nyt netissä on nähtävissä ensimmäiset kaksi osaa. Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja informatiiviselta ohjelmalta. Jos et ole vielä ehtinyt katsomaan, suosittelen!


http://areena.yle.fi/tv/2235454

Ylen sivuilla on myös venäläisyystesti. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/02/kuinka-venalainen-olet 
 (Moskvitska on 62,5% venäläinen)




Kuvat: Yle

4 Comments so far

  1. Hah :D sain vastaukseksi: "Mikä sinua pidättelee? Unohda viileä pohjoismainen viilipyttyasenteesi, antaudu venäläisesi syleilyyn ja anna palaa" :) Slaavi mikä slaavi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mä sain samanlaisen vastaukset. Hauska testi. Kysymykseen, menisitkö tuulipuvussa kauppaan, vastasin kyllä. Venäjällä naiset eivät kyllä mene tuulipuvussa kauppaan, ellei siihen ole jokin painava syy. Pukeutumisen suhteen, olen kyllä hyvinkin suomalainen… ;)

      Delete
    2. Jep, mä vastasin myös kyllä, joten tuosta ropisi mullekin miinuspisteitä :D Tshekithän ovat kuuluja "tyylitajustaan" köhöm, joten täällä tunnen olevani aina muodin huipulla ;) Toista se on sitten, kun menen Puolaan. Siellä tuleekin sellainen olo, että on laitettava mekko päälle ja korot jalkaan.

      Delete
    3. Täälläkin kesällä suurimmalla osalla on korkkarit ja mekko. Toisilla jopa talvella. Mulla onkin missiona täällä ollessani, että oppisin kävelemään korkkareilla hyvin ja tyylikkäästi. :D

      Delete