"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

KULTAINEN TÄHTI

02/03/2015

Moskovalainen kaverini Olga kaivoi keskustelun lomassa pienen pienen minipurnukan esille ja sipaisi huumaavan tuoksuista rasvaa nenänsä alapuolelle. Tuoksun leijaillessa, tajusin – hei tämä on se sama tuoksu kun pienenä olin kipeä. Se on sitä … mintunhajuista jääkarhurasvaa joka avaa tukkoisen nenän, sinisen väristä muistaakseni. Muistatteko? Pienenä oli niin kivaa olla flunssassa, ei tarvinnut mennä kouluun ja sai katsoa muumeja koko päivän. Jollain tavalla tämä tuoksu symboloi minulle lepopäivää. Hassua, miten voi tuoksuilla olla niin vahva tunnearvo.


35-vuotias Olga kertoi, että hän on pienestä saakka käyttänyt Kultaista tähtisalvaa (Бальзам Золотая звезда), joka tunnetaan myös paremmin nimellä "vietnamilainen tähti". Rasva auttaa niin pääkipuun, nuhaan, nenän tukkoisuuteen ym. pienempiin vaivoihin. Rasvaa voi jotenkin verrata tiikeribalsamiin, joskaan nämä eivät ilmeisesti ole kuitenkaan täysin samaa tököttiä. Olga vannoo luonnonkosmetiikan nimeen (kuten moni muukin tapaamani moskovalainen) ja tämäkin tuote on puhdas luonnonaineksista kehitetty rasva, ilman kemikaaleja. Tuote on valmistettu Vietnamissa. Niin kultainen tähti, se tuo mieleen myös muita assosiaatioita.. 

Salvaa myydään useimmissa apteekeissa. Hyllystä on rasvaa turha etsiä, sillä se myydään tiskin alta. Hintaa tällä on noin 100 ruplaa (n.1,5€). Minä kysäisin myyjältä: "Onko teillä myynnissä vietnamilaista tähteä?" Hän ymmärsi heti, mistä on kysymys. Purkki on noin 2cm halkaisijaltaan ja rasva on riittoisaa, sillä sitä laitetaan vain pikkuriikkisen kerralla.


Neljä grammaa painava Vietnamilainen tähti sisältää: Levomentolia, kamferia, piparmintturasvaa, eukalyptyslehtirasvaa, neilikkaöljyä ja kiinalaista kaneliöljyä. Suomennos voi hieman ontua, tekninen sanasto raaka-aineilta osin, ei ole erikoisalaani. Ymmärrät varmasti ;) Sama venäjäksi:  левоментол, камфора, мяты перечной листьев масло, эвкалиптa листьев, Гвоздики цветков масло,  коричника   китайского  масло.


Tämä tähtituote on muuten huippu kätevä matkalle mukaan!


Valokuvat / photographies © Moskvitska

2 Comments so far

  1. Tarkoitatko Vicks Vaporub rasvaa? Sitä saa ainakin nykyäänkin apteeksita ja sai silloin, kun minä olin lapsikin. Tosin sinä taidat olla vähän minua vanhempi niin silloin saattoi olla vähän eri rasvoja kaupoissa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No juurikin tuota tarkoitin! Muistin vain että purnukassa olisi Vicksin lisäksi ollut jääkarhu. Ehkä siinä ei ollut, se taisi olla niissä pastilleissa. :D

      Delete