"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

PELMENIT

21/08/2015

Olenkin asustellut Moskovassa jo reilu vuoden, enkä vieläkään ole syönyt pelmenejä. Joskus vuosia sitten maistoin jossain noita raviolin näköisiä pastanyyttejä. En pitänyt alkuunkaan. Nyt olen toipunut yököttävistä pelmeneistä, joten päätin antaa niille toisen tilaisuuden.


Ostin kaupan pakastealtaasta valmiina. Pelmenejä ei oikeastaan edes myydä tietääkseni missään tuoreena, vaan ne ovat ymmärtääkseni vain pakasteina. Vai onko näitä tuoreena jossain? Venäjällä pakastelokerot pursuavatkin monenlaista sorttia, laatua ja merkkiä.

Koska olen pelmenikammoinen, ajattelin ostaa vähän kalliimpaa laatua. Josko hinnalla olisi jotain tekemistä laadun kanssa. Käväisin LavkaLavkassa ja ostin lampaanlihalla täytettyjä pelmeneitä. Olin positiivisesti yllättynyt. Pelmenikammoni on selätetty. Ehkä uskallan taas ihan tavallisen kaupan pelmeniosastollekin. Voisin vaikka kokeilla pelmeniravintolaa Moskovassa. Täällä niitä on parikin. Kuulemma ovat vielä ihan kelpopaikkoja ja todella edullisia. 

Yksi valtava etu pelmeneissä on. Niille ei tarvitse tehdä mitään. Sen kuin vain laittaa kiehuvaan veteen noin kymmeneksi minuutiksi ja voilà herkkuillallinen on valmis tai sitten jotain todella yököttävää. ;) Pelmenilaaduissa on siis paljonkin eroja. 

Eräs tuttavani kertoi, että keittämisen jälkeen hän paistaa pelmenejä pannulla hieman. Ne ovat silloin kuulemma paljon parempia. Kokeilin. Toimii!

Pelmenit näyttävät etäisesti italialaisilta ravioleilta, mutta ovat hyvinkin eri makuisia ja näköisiä keitettyinä. Pelmenien pinnasta tulee kiiltävä, kun taas raviolit ovat enemmän mattamaisia. Lieneekö jauhot näissä erilaisia. En ehtinyt ottamaan kuvaa valmiista pelmeneistä, niin kiire ne oli syödä kuumana. 

Pelmenit tarjoillaan usein Venäjällä smetanan kanssa. Päälle voi myös ripotella vähän tilliä tai persiljaa. 

Hyviä pelmenimerkkejä otetaan vastaan mielellään! 


8 Comments so far

  1. Aaah jos mä asuisin siellä söisin pelmenejä koko ajan :D Samoin tykkään puolalaisista pierogeista. Täälläkin saa pelmenejä onneksi pakastealtaasta (venäläisistä ruokakaupoista.) Pietarissa söin joskus tosi hyviä :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, näähän on vähän samanlaisia kuin pierogit. Nyt kun muistan söin Puolassa vuosia sitten oikein hyviä pierogeja, elikkäs olen siis melkein syönyt aikaisemminkin hyviä pelmenejä. :D Ehkäpä mäkin otan nämä ruokavaliooni silloin tällöin. Eräs tuttu kertoi, että lohipelmenit ovat tosia hyviä. Näitä on kyllä pakko kokeilla. :)

      Delete
  2. Täällä = Tshekeissä siis :D (jostain syystä nää ei ole keksineet omaa versiota....)

    ReplyDelete
  3. Pelmenit on mahtavia! Aina :) tykkään niistä myös ilman lihaa (esim sienitäyte on nmnmnmm) Ollaan monesti bileissä ostettu yöllä niitä joku viiden kilon säkki ja syöty porukalla niitä suoraan kattilasta :)) Eikä niitä ole kauhean vaikea tehdä itsekään. Luulen, että niitä ei saa tuoreena, koska se on aika riskaabelia sen kylmäketjun takia kun raakaa taikinaa ja silleen. Mutta markkinarako vois kyllä olla tuolle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi vitsi sienitäyte voisi varmasti olla hyvää, mutta olen myös sienikammoinen, ja niitä en ole syönyt sitten eskarista lähtien. :D Ehkä tuoreena pelmenitkin vois jotenkin toimia, kun onhan olemassa myös tuoreravioleja. Mutta ehkä parempi että pysyvät pakasteina. Seuraavaksi kokeilen peruna- ja lohitäytteellä!

      Delete
  4. Minä opin Latviassa olessani tuon pelmenien paistamisen pannulla. Tosin turha niitä on keitellä ne voi suoraan paistaa pannulla. Pitää olla vain tarkkana ne voi palaa helposti. Eli kannattaa pitää pannu miedolla lämmöllä.

    Suomesta sai vielä vuosi sitten oikein mainioita Siperian pelmeni nimisiä pelmenejä, mutta ei enää. Nyt kaupoista saa ihan karmeita Deliciest pelmenejä. Siperian pelmeneissä ei ollut yhtään mitään e-aineita ja niissä oli kivasti rasvaa. Deliciest pelmenit ovat vähän rasvaisempia ja niissä on jotain epäilyttäviä e-aineita. Pitänee varmaan mennä joskus käymään jossain Venäjäkaupassa jos vaikka saisi parempia pelmenejä. Mutta oikeasti haluan syödä Suomessa Suomalaista lihaa. Venäjällä voin sitten syödä Venäläistä lihaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai Latviassakin paistellaan pelmenejä. Taitaakin olla myös pitkälti Itä-Eurooppalainen tai Baltialainen tapa myös. En olekaan koskaan Suomessa käynyt Venäjäkaupassa. En ole edes sellaiseen törmännyt missään. Yhdessä Eestikaupassa kerran kävin ja siellä oli myös paljon venäläisiä tuotteita. Tosin kun tulen Suomeen, haluan vain syödä ruisleipää, juustoa ja jotain hyvää jäätelöä. :D

      Delete
  5. Se paistaminen ei ole mikään Latvialainen juttu. Mutta siellä asuu yksi poika kenen juttu se paistaminen on. Kaikki muut siellä keitti pelmenit.

    Helsingistä Venäjäkauppa löytyy Itiksestä ja Mellunmäestä.

    ReplyDelete