"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

SANDUNYN SAUNA

10/04/2016



Suomalaisena luonnollisesti tykkään saunoa. Moskovassa ja Venäjällä ylipäätänsä ei ole tätä suomaista luksusta, jossa jokaisessa kerrostalossa on oma sauna pohjakerroksessa. Pitää mennä joko datsalle saunomaan tai julkiseen saunaan, joita täällä on paljon. Osan saunoista voi varata privaatisti omalle porukalle tai sitten mennä perus julkiseen saunaan. Tai oikeastaan banjaksi saunoja kutsutaan. Banjalla ja saunalla on se ero, että banja on kosteampi ja sauna kuivempi. Saunat täällä ovat muuten melko kalliita. Alle 20 eurolla ei oikein tunnu löytyvän edes julkista saunaa. Voi olla, että jossain sivukujan sivukujalla tälläinen on, eipähän ole vielä tullut minun näköpiiriini. Olen käynyt muutamissa eri saunoissa ja Sandony on näistä kyllä ehdottomasti paras. Se on oikeastaan legenda Moskovassa ja varmasti jokainen moskovalainen sen tuntee. 


Sanduny on hyvin suosittu sauna ja sinne ei oikein voi varata aikaa. Täytyy vain toivoa, että paikan päällä on paikkoja jäljellä. Sisään tullessa korkeat katot, patsaat ja koristeelliset seinät toivottavat tervetulleeksi. Paikka muistuttaa antiikin aikaista vanhaa kylpylää. Narikkaan jätetään takki ja kenkien päälle laitetaan ne iki-ihanat siniset muovipussit (kuka muuten keksi, että ne pitää olla siniset, miksei vaikka pinkit?). Naiset jatkavat matkaa naisten puolelle ja miehet miesten.

Naisten puolella sisäänkäynnin jälkeen on pieni baaritiski/tiski (vai mikä sen nimi nyt onkaan:)) ja siinä häärii useita ihmisiä. He ohjaavat asiakkaat pöydän ääreen. Kyllä jokaisella saunojalla on oma tuoli ja osa pöydästä. Meidän kolmen hengen seurue saa oman pöydän ja kolmen hengen penkkirivin. Tila on jonkinlainen ravintolan ja pukuhuoneen sekoitus. Huoneen perällä on myös lukolliset kaapit. Sitten saunaan. Aluksi sauna tuntui haalealta, mutta ei kauaa. Saunahuone on aika jännä, siellä on iso iso leivinuunimainen kiuas. Johon sitten oikea ammattilais löylynheitäjä tulee puolentunnin välein heittelemään vettä. Ennen löylyjä hän käy ripottelemassa saunan seinille mintulla höystettyä vettä. Sen jälkeen hän lausuu muutaman sanan kiukaalle ja heittää ensin pienellä kauhalla uunin sisään vettä, vaihtaa isompaan kauhaan ja taas pieneen. Löylyjen heiton ajan puhuminen on kielletty. Tämän toimituksen aikana saunaan ei voi myöskään tulla kesken kaiken. Sauna tosiaan lämpenee aika kuumaksi ja pakko myöntää, että istuin alalauteilla tai oikesataan ne oli portaat jossa istuin. Oikeat saunapenkit olivat vielä paljon korkeammalla ja siellä tosiaan oli kuuma ;).

Saunassa voi myös tilata itselleen vihdoilla tehdyn hoidon. En oikein tiedä miksi tätä pitäisi kutsua, periaatteessa kyse on vihtomisesta, mutta se on jotenkin kovin ammattimaista. Asiakas käy pitkälleen lauteilla lakanan päälle. Vihtamestari heiluttelee vihtoja ilmassa ja sen jälkeen aloittaa vihtomisen järjestelmällisesti jalkapohjista päähän. Koko toimitus kestää noin 15-30 minuuttia. En ole tätä vielä itseasiassa kokeillut, mutta ehkä pitäisi.

Pesuhuoneessa on suihkuja, kylmävesialtaita, kylmiä vesisaaveja sekä hierontahuone. Paikan päältä löytyy myös kaikenlaisia kauneushoitoja. Saunan lomassa ihmiset juovat pöydissään teetä ja syövät pikkupurtavaa. Pöydistä löytyy ruokalistat ja palvelu toimii nopeasti ja ystävällisesti. Ja vilvoittelun jälkeen takas saunaan! Koko tähän saunarulianssiin on aikaa kolme tuntia. Hinta on noin 2000 ruplaa. Ai niin saunassa pitää käyttää huopahattua ja sandaaleja. Ne voi tietty myös ostaa Sandunysta. Sanduny on aivan omaa luokkaansa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä saunojen saunaa. Ihan paras!

Valitettavasti en oikein voinut kuvata saunassa tai pukuhuoneessa. No ymmärrätte varmasti :)

http://www.sanduny.ru

3 Comments so far

  1. Ollaanko julkisissa saunoissa alasti vain pyykeeseen käärityneinä?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jotkut on alasti ja jotkut pyyhkeeseen kääriytyneenä. Itse asiassa, kun heitetään löylyä, jotkut menevät lattialle makaamaan lakanaan kääriytyneenä.

      Delete
  2. Saunas are wonderful. Concur along with you. Good for human body and soul.     saunajournal.com

    ReplyDelete