"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

PÄÄSIÄISMUNIEN KORISTELUA

01/05/2016

Täällä on pääsiäinen tämän viikon sunnuntaina ja kaupat ovatkin olleet viimeaikoina pullollaan kaikenlaista pääsiäistavaraa. Kiinnitin huomiota pienen lähikauppani munien värjäys/koristelu hyllyyn. Siis mitä! Oma hylly munien värjäykselle ja koristelulle. Kun kerran hylly oli niin houkuttelevan näköinen kaikkine väreineen, ostin jos minkälaista väripussia ja koristelujuttua. En ole oikeastaan koskaan edes koristellut pääsiäismunia, mutta voihan tämän koristelun aloittaa vaikka sitten kolmekymppisenäkin.


Väreistä suosituin ja se klassisin on punainen. Tai oikeastaan väri on enemmänkin semmoinen punatiiliskiven värinen. Entisaikaan kananmunat värjättiin punasipulin kuorilla. Nyt kuitenkin kaupoissa on niin suuret valikoimat, että ehkä vain vanhanaikaisia metodeja hifistelevät baboushkat värjäävät pääsiäismunia sipulien kuorilla. Perinteisesti pääsiäismunat koristellaan puhtaana torstaina, jolloin myös samalla tehdään suuri kevätsiivous. Nämä ensimmäisessä kuvassa koristelemani kananmunat on koristeltu muovikoristeilla. Valmiiksi keitetty kananmuna laitetaan muovin sisälle ja se laitetaan lusikalla kiehuvaan veteen. Muovi muokkaantuu heti kananmunan muotoon. Samassa koristelupaketissa on myös pahvinauhoja, joiden päälle pääsiäismunat voi asettaa. Paketista löytyy myös paljon kultaisia tarroja ja mukana on myös luonnollisesti XB (=hv) tarroja, jotka tarkoittavat Kristuksen ylösnousemusta. 

Pääsiäismunia syödään pääsiäisenä, jolloin myös suuri paasto päättyy. Pääsiäismuna on ylösnousemuksen ja ikuisen elämän symboli. Niitä annetaan lahjaksi ja niitä viedään myös kirkkoon kulitsan ja pashan kanssa. Viime vuonna näin myös hautuumaalla joidenkin hautojen luona punaisia pääsiäismunia.


Venäjällä ystävät ja sukulaiset antavat toisilleen lahjaksi koristeltuja pääsiäismunia. Vaikka ei harjoittaisikaan pahemmin uskontoa tai ei olisi edes ortodoksi pääsiäismunia annetaan silti lahjaksi. Pääsiäismunat kuuluu syödä siten, että kaksi pääsiäismunaa kolautetaan yhteen. Pääsiäismuniin liittyykin paljon erilaisia perinteitä. Niistä voi lukea lisää mm. täältä.

2 Comments so far