"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

VORSCHMACK

03/05/2016







Viime viikolla mainitsinkin uuden ruokatuttavuuteni: vorschmakin (Форшмак) suomalaisittain translitteroituna forshmak. Lähdinkin postauksen tekemisen jälkeen heti Danilovskin torille ja ostin yhden suolasillin. Danilovskin torilta saa muuten laadukkaita elintarvikkeita. Hedelmät ovat herkullisia ja siellä on varmasti tuhat erilaista pähkinä-/kuivahedelmä-purnukkaa. Vähän kuin Punnitse ja Säästässä Suomessa. Tämän reseptin vorschmak on vähän kuin sillikaviaaria. Forshmakkia tehdään myös lihasta, mutta tämä kalainen versio lienee parempaa. ;)



AINESOSAT
1 iso suolasilli
1-2 sipulia
1 vihreä hapan omena (Granny Smith on hyvä)
2 palaa vaaleata leipää
0,5-1 dl vettä
1 tl sokeria
2 rkl voita
1 tl etikkaa
1-2 tl sitruunamehua
mustapippuria
persiljaa tai kevätsipulia koristeluun



VALMISTUS
Liota suolasilliä maidossa (n. 2-3 dl) yön yli tai muutama tunti. Tämän liotuksen voi myös jättää väliin, mikäli suolasilli ei ole väkevästi suolattu. Tämän jälkeen perkaa ja fileoi sillistä pieniä paloja. Pilko omena ja sipulit myös pieniksi paloiksi. Keitä noin 1 dl vettä ja sammuta liesi. Laita vaaleat leipäviipaleet veteen. Vettä kannattaa mielummin laittaa liaan vähän kuin paljon, ettei forshmakista tule vetelää. Laita kaikki ainekset blenderiin ja anna sen hurista kunnes seos on tasaista (mikäli tykkäät sattumista niin hurauta seos todella nopeasti muutama sekunti riittänee). Lisää voi, etikka, sitruunamehu, pippuri ja sokeri ja sekoita. Koristele vihreällä kevätsipulilla tai persiljalla. Forsmakki sopii erinomaisesti tummanleivän kanssa, erityisesti sellaisen saaristolaistyyppisen. Forsmakki on myös erinomainen blinien lisuke.

Vorschmakin tekeminen on todella helppoa, paitsi se kalan perkaminen ja fileointi. Se ei ole ollenkaan minun juttuni. Heh, minun pitäisi mennä varmastikin Marttojen kalanperkuukurssille!




3 Comments so far

  1. Onko Suomessa myytävät sillit mitenkään suolaisia? Minulla ei ole vertailua pohjaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ymmärtääkseni kokonaisia sillejä myydään enemmän tai vähemmän suolattuja. Tämän sillin ostin kokonaisena kalakauppiaalta. Tän reseptin kohdalla, kannattaa ostaa kokonainen kala oikealta kalatiskiltä ja kysyä myyjältä sillin suolaisuudesta. :)

      Delete
  2. Kalatiski vaatii minulta matkaa viereiseen kaupunginosaan... Ehkä selviän tästä kahden kilometrin matkasta ;)

    ReplyDelete