"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

SANATORIUM – TERVEYSKYLPYLÄ

01/06/2016

Täällä taas ollaan, Moskovassa. Viime viikon olin Kaukasuksella. Ensimmäinen vierailemani kylä oli Pjatigorsk Пятиго́рск, joka teki vaikutuksen mineraalivedellään ja sanatoriumeillaan. Reilu Lahden kokoisessa kaupungissa on nimittäin noin 20 sanatoriumia eli terveyskylpylää. Minulla kävikin aikamoinen tuuri, sillä pääsin Runo-nimiseen sanatoriumiin kuvaamaan. Ystävällinen johtava ylilääkäri kierrätti minua ja matkakumppaniani ympäriinsä. Hän kertoi eri laitteista ja sanatoriumista ylipäätänsä. Valitettavasti lääketieteellinen sanasto ja ymmärrykseni laitteista meni minun kohdallani täysin kuuroille korville, mutta kattava tietopaketti sanatoriumeista kyllä jäi muistiini. Valitettavasti lähes kaikki asiakkaat olivat nukkumassa, mutta yhden asiakkaan bongasin kuitenkin. 

Runossa ja sanatoriumeissa ylipäätänsä viivytään noin kaksi viikkoa, jotkut vähemmän, jotkut enemmän. Sanatoriumit ovat tarkoitettu ensisijaisesti ihmisille, jotka tekevät fyysistä työtä tai ihmisille joita särkeää ja kolottaa. Toisin sanoen, jos kropassa joku paikka reistailee, voi sanatorium olla silloin sopiva paikka lähteä lomalle. Neuvostoliiton aikaan ihmiset kävivät kerran vuodessa kahden viikon rentoutumislomalla sanatoriumissa täysin ilmaiseksi. Marina kertoi, että vieläkin monet työntekijät tulevat sanatoriumiin ilmaiseksi. 

Sanatoriumiin saapuessa lääkäri tekee hoitosuunitelman. Ravintoasiastuntija laatii puolestaan ateriasuunnitelman. Joka päivä on jokin hoito, esim. hieronta, mineraalikylpy, painesuihku, rentoutumisharjoitus ja ties mitä muuta joiden nimiä en nyt tiedä tarkemmin. Sanatoriumissa on myös baaritsiki, josta voi tilata itselleen terveellisen smoothien. Smoothienbaari siis! Luonnollisesti sanatoriumissa on myös ruokala, jossa valmis ruoka tuodaan pöytään tai haetaan linjastosta.

Sanatoriumissa jokaisella on oma huone. Suuresta kuusi kerroksisesta rakennuksesta löytyy myös  karaokevehkeet, tanssilattia, biljardipöytiä, pianoja, tv-huoneita, sauna ja monia muita vapaa-ajan viettämiseen tarkoitettuja virikkeitä.

Runo muodostui kahdesta rakennuksesta. Toisessa olivat hotellihuoneet ja toisessa rakennuksessa tehtiin hoidot.

Runon rentoutumishuone oli aivan ihana. Huoneessa leijaili eteeristen öljyjen tuoksu, taustalla soi rauhallinen musiikki ja valkokankaalla pyöri luontokuvia. Tälläinen Suomeen!



Kymmenen päivää sanatoriumissa täysihoidossa maksaa noin 400 euroa. Hinta sisältää aivan kaikean: ruoat, hoidot, huoneen, virikkeet ja hoitosuunnitelmat. Ehkäpä, menen joku päivä rentoutumislomalle Etelä-Venäjälle johonkin sanatoriumiin. :) 

Post a Comment