"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

MOSKOVALAISTUMINEN

02/06/2016


Tänään aamulla sulloutuessani täpötäyteen metroon tein tärkeän havainnon itsestäni. Hetkonen, minähän olen vähän moskovalaistunut.  Kuten joka aamu, metro oli niin täynnä ihmisiä, että käytännössä sisälle ei enää mahdu, tai ainakin näin ajattelin, silloin kun muutin tänne. Nyt asiat ovat kuitenkin muuttuneet. Mieleeni ei tullut kertaakaan ajatus, että en muka mahtuisi metroon. Sitä vastoin katsoin metron lattiaa ja totesin, tuossa on pienen pieni kulma, johon mahdun hyvin, tosin joudun tekemään vähän kyynerpääliikkeitä ja survomaan itseni väliin. Näillä mentiin, kuten hyvi moni muukin Moskovassa tekee. 


Toisen havainnon tein, kun vaihdoin metroa hieman tyhjempää versioon. Näin jo kaukaa, että vaunussa olisi muutama istumapaikka. Analysoin tilanteen nopeasti ja tein suunnitelman, miten saan yhden istumapaikan itselleni, että muut eivät ehdi ennen minua. Ja istuin tyytyväisenä koko pitkä matkan. Toki tähän suunnitelmaan tulee poikkeus silloin kun lähelläni on eläkeläisiä tai muuten sellaisia ihmisiä, jotka tarvitsevat istumapaikkaa kipeämmin kuin minä. Silloin luonnollisesti paikka kuuluu heille. 

Aamulla tekemistäni havainnoistani tulikin mieleeni koota pieni lista mistä näkee, että on moskovalaistunut. Ei niinkään venäläistynyt. Nämä asiat pätevät periaatteessa moneen muuhunkin suurkaupunkiin. 

1. Tulet ammattilaiseksi ruuhkaisessa metrossa matkustamisessa.

2. Voit laittaa tavallisena päivänä ykköset päälle, etkä tunne olevasi yhtään ylipukeutunut. 

3. Tapasi olla on dynaamisempi kuin ennen. 

4. Suomessa vieraillessasi, koet ihmiset hitaiksi ja verkkaisiksi. Ja tämä saa hermosi kireälle. 

5. Matkustaessasi kauas luonnon keskelle, hengität puhdasta ilmaa ja hoet, kuinka ihanalta raikas ilma tuntuu.

6. Olet niin tottunut jatkuvaan meteliin, että sinusta on outoa olla paikassa, joka on äänetön. 

7.  Lakkaat kyntesi ja pidät niistä hyvää huolta. Miehetkin pynttäytyvät enemmän. 

8. Lankkaat kenkäsi ennen kuin lähdet ulos kotoasi. 

9. Et mene spontaanisti piipahtamaan ystävälläsi, joka asuu toisella puolen Moskovaa. Matkoihin menee niin paljon aikaa, että suunnittelet tarkkaan missä tapaat ihmisiä. 

10. Kaikki Euroopan kaupungit tuntuvat kyliltä. :D 

Viimeinen kuukausi Moskovassa ja ylipäätänsä Venäjällä alkaa tänään. Iiik apua, pitää tehdä vaikka mitä ennen kuin lähden. Tarvitseeko joku valokuvia Moskovasta (palkkaa vastaan)? Nyt on sopiva hetki saada edullisesti suomalaiselta kuvaajalta kuvia! (ei mene rahaa, viisuumiin, matkoihin, hotelliin yms.)

Post a Comment