"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

MEDOVIK – HUNAJAINEN KAKKU

20/10/2014

Medovik eli hunajakakku on tyypillinen jälkiruoka Venäjällä. Lähes jokaisesta marketista tai puodista saa tätä kakkua. Useimmiten kakku sisältää kerma-smetanaseoksen, mutta olen myös nähnyt medovikkejä erilaisilla täytteillä. Kait tämä riippuu alueesta, Venäjä kun on niin valtavan suuri. Itä-Euroopassakin kuulemani mukaan tehdään näitä kakkuja.

Minulle yllättävää on ollut huomata, että kuinka hyvin smetana ja hunaja sopivat yhteen. Medovik on melko halpa tehdä, eikä siihen tarvita kovin kummoisia raaka-aineita, mutta se on hyvin työläs. Varaa siis aikaa lähes pari tuntia tämän tekemiseen. Mikäli kakku tuntuu työläältä, vähän samankaltaiseen makuelämykseen pääsee, kun laittaa lettujen päälle smetanaa ja hunajaa!







Kakkulevyt
1,5 dl sokeria
4 rkl hunajaa
2 rkl suolaamatonta voita 
3 kpl munia
5 - 6  dl jauhoja 
1 tl leivinjauhetta

1. Sulata miedolla lämmöllä kattilassa voi, hunaja ja sokeri (n. 5 min). 
2. Kun sokeri on sulanut, sammuta liesi ja lisää rikotut munat joukkoon hitaasti. Vispaa koko ajan voimakkaasi, jotta klimppejä ei pääse syntymään. 
3. Lisää leivinjauhe ja jauhot hitaasti ja samanaikaisesti sekoittaen. 
4. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja kaulitse jokaisesta palasesta ympyränmuotoinen. Huom! käytä runsaasti jauhoja. 
5. Paista jokainen ympyrä noin 3-4 min uunin keskiosassa 180 asteessa. 
6. Ota talteen ympyrän ulkopuoliset hukkapalat ja tee niistä tehosekoittimessa murusia. 

Tämä osio on se työläin osa. Itselläni taikina ei riittänyt kahdeksaan ympyränmuotoiseen levyyn ja tein myös toisen taikinan. Levyt voi aina kaulita sitä mukaan kun yksi paistuu uunissa. Nämä suuret keksit voi paistaa keksimäisen kovaksi, sillä ne tulevat pehmenemään täytteen myötä myöhemmin. 



Täyte 
3 dl smetanaa tai ranskankerma
3 dl kuohukermaa
2 dl tomusokeria

1. Vispaa kuohukerma kovaksi vaahdoksi.
2. Sekoita toisessa kulhossa smetana ja tomusokeri.
3. Lisää vispattu kerma smetanan ja tomusokerin joukkoon. 
4. Levitä seosta jokaisen kakkulevyn päälle ja kokoa levyt päällekkäin. 
5. Levitä loput seokset kakun päälle ja sivuille. 
6. Sirottele keksilevyistä tehdyt muruset kakun päälle ja sivuille. 
7. Laita kakku tekeytymään jääkaappiin useammaksi tunniksi. 
8. Syö vasta kun kakkulevyt ovat pehmenneet. 





Medovikin päälle voi laittaa koristeeksi marjoja tai hedelmän paloja. Se säilyy 3-4 päivää jääkaapissa.  Kakku on hyvin täyttävää ja tästä riittää suuremmallekin porukalle syötävää. Todella hyvää ja on kyllä kaiken vaivan arvoista!

Valokuvat / photographies © Moskvitska





5 Comments so far

  1. Juu medovnik on tshekkiläinen versio :) ja sitä saa joka paikasta...Näyttää ja kuulostaa ainakin ihan samalta kuin tuo :) Todella tsemppaan sua että olet tehnyt tuon kakun itse *peukku* !
    itse syön jatkossakin varmaan lettuja hunajan kanssa..:D

    ReplyDelete
  2. Ai, Tshekeissäkin on joka paikassa tätä kakkua, no kuulemani huhut saivat ilmielävän vahvistuksen. :) Vaikka kakku onkin työläs, niin onneksi se säilyy pitkään, ettei tarvitse kerralla kaikkea hotkaista.. Tosin en usko, että ainakaan pitkään aikaan valmistelen kotonani medovikkeja :)

    ReplyDelete
  3. Äiti pyytäny multa tätä kakku äitienpäiväks tai synttäreiks. Voisin kokeilla tätä sun versioo ku kuulostaa ja näyttää toosi hyvältä! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tää kakku on kyllä todella hyvää! Kannattaa varata hyvin aikaa ;) Ja tehdä edellisenä iltana. Toivottavasti äiti ilahtuu. :)

      Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete