Olin reilu kuukausi sitten valokuvaamassa pientä kylää parin tunnin junamatkan päästä Moskovasta. (tämä kylä tulee myöhemmin tutuksi Moskvitskassa!) Kuvatessani minuun iski pikkunälkä ja sokerinhimo. Paikallisessa kaupassa ei oikein mikään iskenyt, kunnes huomasin hyvin suuren korvapuustia muistuttavan pullan täynnä unikonsiemeniä. Olin nähnyt näitä ennenkin, mutta jostain syystä en ollut koskaan maistanut tätä pullaa. Unikonsiemenpulla on vähän sama asia venäläisille kuin suomalaisille kanelikorvapuusti.
Ennenvanhaan hunajan ja unikonsiemenien "sadonkorjuu" alkoi samaan aikaan. Pienen sadonkorjuujuhlan kunniaksi näistä aineksista tehtiin pullaa. Unikonsiemenpulla eli bulotski s makom (булочки с маком) on myös Itä-Euroopassa yleinen. Ilmeisesti tämän on myös jonkinlainen Unkarin perinnejuttu jouluna.
Ennenvanhaan hunajan ja unikonsiemenien "sadonkorjuu" alkoi samaan aikaan. Pienen sadonkorjuujuhlan kunniaksi näistä aineksista tehtiin pullaa. Unikonsiemenpulla eli bulotski s makom (булочки с маком) on myös Itä-Euroopassa yleinen. Ilmeisesti tämän on myös jonkinlainen Unkarin perinnejuttu jouluna.
ainekset
500 g vehnäjauhoja
2 tl hiivaa (itse laitoin koko kuivahiivapussin)
2 rkl sokeria
270 ml maitoa
100 g voita
1 kananmuna
1/2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
300 g unikonsiemeniä (itse laitoin 50 g)
tomusokeria
1. Sekoita kulhossa hiiva, sokeri ja lämmin maito.
2. Anna seoksen olla 10 minuuttia peitteen alla, kunnes se on muuttunut vaahtomaiseksi.
3. Sekoita toisella kulhossa jauhot ja suola.
4. Lisää kuivien aineiden joukkoon voisula ja hiivaseos.
5. Vaivaa hieman taikinaa.
6. Peitä taikina ja anna sen kohota noin 1 tunti.
7. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
8. Ota taikinaa noin puolet ja kaulitse se suorakaiteen muotoiseksi.
9. Leivitä hunaja tasaisesti taikinalevyn päälle, jättäen reunat (n. 1 cm) ilman hunajaa.
10. Levitä unikonsiemenet tasaisesti hunajan päälle ja rullaa levy.
11. Tee rullasta ympyränmuotoinen ja voitele rulla kananmunalla.
12. Tee rullaan muutama viilto terävällä veitsellä.
13. Peitä vielä rulla liinalla ja anna sen kohota 15 min.
14. Laita uuniin noin 20-25 minuutiksi.
15. Jäähdytä pulla ja sirottele tomusokeria päälle.
Tämä minun rullani on tälläinen suomalainen versio. ;) Minulla sattui olemaan vain 50 g unikonsiemeniä, joten laitoin vain ne. Oikeasti reseptien mukaan pullaan tulee 200-350 grammaa unikonsiemeniä. Minusta kuitenkin tuo määrä on todella paljon ja pulla oli oikein hyvää vähemmälläkin määrällä unikonsiemeniä.
Unikonsiemenpullia /-pitkoja /-renkaita löytyy lähes jokaisesta marketista tai leipomosta. Leivoin minä samasta taikinasta pellillisen korvapuustejakin, jotta pääsen oikein kunnolla vertailemaan. Ehkä ne korvapuustit vie kuitenkin voiton! ;)
Valokuvat / photographies © Moskvitska


Näyttää kyllä hyvältä. :)
ReplyDeleteOn yhtä hyvää kuin miltä näyttää. :)
ReplyDelete