"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

MURAVENIK – UUDENVUODEN KAKKU

29/12/2014


Uusivuosi on tunnetusti venäläisille se vuoden tärkein juhla. Ensi vuonna kiinalaisen kalenterin mukaan on lampaanvuosi. Tämä näkyy Venäjällä paljon. Joka puolella myydään nyt lammaskrääsää. Itse vietän tämän uudenvuoden Ranskassa, joten Moskovan uudenvuoden humu jää nyt tällä kertaa väliin.

Löysin internetistä erään mielenkiintoisen kakkureseptin. Tämä muravenik on kakku, jota syödään erityisesti uutenavuotena. Vaikka kakun ulkonäkö ei ole ehkä kaikkein visuaalisemmasta päästä, niin täytyy sanoa, että kakku on todella hyvää! Tämä kakku kannattaa tehdä päivää tai kaksi ennen tarjoilua.






Ainekset
12 rkl suolaamatonta voita
2 rkl ruokosokeria (tavallinen sokeri on myös varmasti ihan ok)
1 rkl smetanaa tai ranskankermaa
2 munaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniliasokeria
6 dl vehnäjauhoja
2-2,5 dl dulce de leche (kondensoidusta maidosta saa helposti tätä karamellisoitunutta maitoa. Huom! Osta kondensoitu maito metallitölkissä)
4 rkl unikonsiemeniä
1-2 dl saksanpähkinöitä






Ohjeet
1. Dulce de lechea saat keittämällä tölkissä olevan kondensoidun maidon. Laita tölkki veteen kiehumaan noin 1,5-2 tunniksi. Huom! Lisää aina välillä vettä, sillä kattilan olisi hyvä olla koko keittoprosessin ajan täynnä vettä, muutoin tölkki voi räjähtää.
2. Vaahdota kevyesti sähkövatkaimella suuressa kulhossa voi ja sokeri.
3. Lisää munat ja vatkaa.
4. Lisää leivinjauhe, smetana, vaniliasokeri ja jauhot. Sekoita hyvin.
5. Tee taikinasta pallo ja laita se muovikelmun sisälle ja jääkaappiin. Anna taikinan olla jääkaapissa muutama tunti tai vaikka yön yli.
6. Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen.
7. Tee taikinasta pitkulanmuotoisia keksejä. Jos sinulla on pastakone, niin se on oiva apuväline.
8. Paista uunin keskiosassa noin 5-10 min.
9. Murskaa paisteut keksit muruksi.
10. Sekoita suuressa kulhossa keksimurut, pähkinärouhe, unikonsiemenet ja dulce de leche.
11. Rakenna taikinasta pyramidin-muotoinen kakku. Taikina on hyvin tahmaista, joten käsien kastaminen kylmään veteen auttaa kakun muotoilussa.
12. Koristele unikonsiemenillä tai miksei vaikkapa tomusokerilla.
13. Laita kakku jääkaappiin ja tarjoile seuraavana päivänä.



Valokuvat / photographies © Moskvitska

Post a Comment