Borssikeitto on niin klassikkojen klassikko. Näitä reseptejähän on internet, lehdet ja kirjat pullollaan. Päätimpä minäkin kuitenkin sörkkäistä lusikan soppaan mukaan ja kertoa yhden hyvän borssireseptin. Borssikeittoja on paljon erilaisia – toisinaan niissä on kaalia, papuja tai tomaattia. Olen myös syönyt punajuuretonta borssikeittoa. Usein stolovajojen / ravintoloiden borssi sopii lähinnä alkupalaksi sen liemipitoisuuden vuoksi. Joskus stolovajojen borssiin lisätään asiakkaan nähden yksi iso lihapala. Tällöin sopan syömiseen tarvitaan kyllä haarukkakin. Välillä lihapalat ovat pieniä ja jo valmiiksi borssissa. Itse suosin kuitenkin kasvis-borssikeittoa runsaalla kasvismäärällä. Tämä resepti on pietarilaisen kämppäkaverini peruja. En olekaan muita reseptejä koskaan kokeillut, sillä tällä reseptillä valmistuu niin herkullinen ja ruokaisa kasvis-borssikeitto.
Viime aikoina olen nähnyt netissä ja livenä paljon sellaisia söpöjä raaka-aineilla täytettyjä lasipurkkeja, kuten pikkuleipien kuiva-aineet, risottotarpeet tai salaattiainekset. Miksipä ei voisi borssiaineksiakin laittaa lasipurkkiin. Tämähän on oiva lahja sellaiselle, jolla ei ole aikaa raastaa ja pilkkoa. Tosin ainekset eivät taida kovin kauan lasipurkissa säilyä (ehkä pari päivää?). Ainesten väliinhän voi laittaa palan leivinpaperia, jos ei halua, että ne hieman sekoittuu. Purkin pohjalla on borssiin viimeisenä tulevat kasvikset ja päällä ensimmäisenä pannulle menevät. Mukaan vaan tomaattipyrepurkki ja tillinippu. Tai voihan sitä vain itselleenkin kauniisti paketoida seuraavan päivän lounastarpeet. :)
Viime aikoina olen nähnyt netissä ja livenä paljon sellaisia söpöjä raaka-aineilla täytettyjä lasipurkkeja, kuten pikkuleipien kuiva-aineet, risottotarpeet tai salaattiainekset. Miksipä ei voisi borssiaineksiakin laittaa lasipurkkiin. Tämähän on oiva lahja sellaiselle, jolla ei ole aikaa raastaa ja pilkkoa. Tosin ainekset eivät taida kovin kauan lasipurkissa säilyä (ehkä pari päivää?). Ainesten väliinhän voi laittaa palan leivinpaperia, jos ei halua, että ne hieman sekoittuu. Purkin pohjalla on borssiin viimeisenä tulevat kasvikset ja päällä ensimmäisenä pannulle menevät. Mukaan vaan tomaattipyrepurkki ja tillinippu. Tai voihan sitä vain itselleenkin kauniisti paketoida seuraavan päivän lounastarpeet. :)
Raaka-aineet: (noin 4-6 annosta)
3-4 punajuurta
2-3 porkkanaa
5 perunaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
öljyä
2 tlk tomaattipyrettä
kasvislientä (tai liemikuutio)
suolaa
pippuria
2 laakerinlehteä
tuoretta persiljaa, korianteria tai tilliä
smetanaa
Ohjeet:
1. Pilko sipuli pieniksi paloiksi. Kuori ja raasta porkkanat ja punajuuret.
2. Kuullota sipuleita öljyssä hetki ja lisää porkkanaraaste ja hetken päästä punajuuriraaste.
3. Lisää tomaattipyre ja valkosipulimurska.
4. Kuori ja pilko perunat pieniksi paloiksi ja lisää joukkoon mukaan.
5. Kiehauta liemi. Tai kiehauta vesi ja lisää liemikuutio mukaan.
6. Kaada juurekset kiehuvaan veteen.
7. Lisää suolaa ja pippuria ja pari laakerinlehteä.
8. Mikäli teet lihaversion. Lisää valmiiksi haudotetut lihakuutiot.
9. Kiehauta hetki ja lisää yrtit silputtuna.
10. Tarjoile tumman leivän ja smetanan kanssa.
Kiitos reseptistä. Kuulostaa hyvältä ja helpolta tehdä. On minun makuuni.
ReplyDeleteEipä kestä! :) Keitto on kyllä maukasta ja sopii hyvin myös talven pakkaspäiviin.
DeleteMiten voi olla borssia ilman punajuurta? Tämä menee samaan sarjaan herneettömän hernekeiton kanssa ;)
ReplyDeleteMäkään en tajua.. Olen jo pariin otteeseen syönyt tuota kaalista, porkkanasta ja perunasta valmistettua keittoa, jota myös borssiksi kutsuttiin :)
DeleteTein tämän keiton. Lopputulos oli ihan hyvä. Minulla oli ehkä vähän liian paljon punajuurta. Punajuureni olivat noin 2-3perunan kokoisia... Olin vähän laiska ja raastoin perunankin muiden juuresten mukana.
ReplyDeleteTuon keittoainespurkin voisi viedä kaverille lahjana myös pakasteena. Heittää vaan sen liemenkin sekaa ja pakastaa. Tämä tosin vaatinee arkkupakastimen, kun ei ainakaan minun kaappipakastimeen mahtuisi riittävän suuri keittopurkki pystyyn.
Niin juu, noinkin voisi tehdä. Melkosen suuren purnukan vaan tarvitsee. En tiedä sitten, että onko pakastetut juurekset saman makuisia kuin tuoreet. Paljon vaan suolaa ja pippuria, niin mitää ei huomaa. ;)
Delete