Muistan, että pienenä 80-luvun lopussa ja 90-luvun alussa mummolassa tarjottiin aina vain rinkeleitä, korppuja ja pullaa. Tässä maalaistalossa ei oikeastaan muuta makeaa syöty, paitsi omenia ja marjoja. Rinkelit ja korput kuuluvatkin myös suomalaiseen pikkuleipävalikoimaan. Nykyään näitä näkeekin todella harvoin kahvipöydässä.
Rinkelit ovat myös venäläisten makuun. Venäjällä keksihyllyssä on suuri paikka erilaisille ja erikokoisille rinkeleille. Maslenitsassa monet ihmiset ovat tehneet rinkeleistä valtavan riipuksen kaulaansa. Usein samovaarin päällä näkee myös tälläisen "rinkelikorun". Ehkä olennainen ero rinkelikulttuurissa Venäjän ja Suomen välillä on se, että Venäjällä rinkelit syödään teen kanssa ja Suomessa kahvin kanssa. (?)
Kokeilin tehdä itse rinkeleitä. Ehkä nämä nyt eivät ole ihan lemppareitani, mutta ihan kokeilemisen arvoisia kuitenkin. Hassua huomata, että nykyään sitä on niin tottunut niin suureen valikoimaan erilaisia keksejä, pullia ja muihin makeisiin, että tälläinen perusrinkeli vaikuttaa aika tylsältä. Joskus nämä olivat kuitenkin se kahvipöydän kuningas!
Ainekset (n. 25-30 kpl)
6-7 dl jauhoja
1,5-2 dl vettä
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1-2 rkl unikonsiemeniä
rinkeleiden keittämiseen
vettä
2 rkl sokeria
Ohjeet
1. Sekoita suuressa kulhossa jauhot, vesi, sokeri, suola ja kananmuna.
2. Peitä taikina liinalla ja anna taikinan olla liinan alla noin 25 minuuttia.
3. Tee taikinasta rinkeleitä.
4. Kiehauta vesi ja sokeri ja lisää rinkeleitä veteen. Anna yhden rinkelin kiehua toiselta puolen noin 30 sekuntia ja toiselta puolen saman verran. Ota rinkeli pois vedestä ja ripottele sen päälle unikonsiemeniä. Aseta rinkelit uuninpellille leivinpaperin päälle.
5. Paista rinkelit uuninpellillä uunin keskiosassa 180 astessa noin 15 minuuttia (kunnes ovat kauniin kullanruskeita)
Post a Comment