"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

NELJÄ ASIAA MITÄ TOISIN VENÄJÄLTÄ SUOMEEN JA MITÄ SUOMESTA VENÄJÄLLE

20/04/2016


Mitkä asiat ovat hyvin Venäjällä? Entä mitkä asiat ovat puolestaan Suomessa hyvin? Missä asioissa Suomi voisi ottaa oppia Venäjältä? Entä mitä mielestäni Venäjä voisi oppia Suomelta?


Mitä asioita toisin Suomeen Venäjältä?

1. sosiaalisuus
2. juhlameininki
3. kulttuuritarjonta ja sen kova tuputtaminen jo lapsille
4. vieraanvaraisuus



Venäläiset ovat sosiaalisesti hyvin älykkäitä ja taitavia. Varsinaisia kettuja! He kuuntelevat hyvin tarkasti mitä vastapuoli kertoo. Joten kannattaa olla tarkkana mitä suustaan päästää. Jos sanot nimesi kerran (jos se nyt ei ole mikään kovin vaikea lausua), niin voit olla varma, että puhekumppanisi kutsuu sinua nimellä ja muistaa nimesi. Aluksi venäläiset voivat olla hieman ilmeettömiä ja kylmän oloisia, mutta kun olet muutaman sanan vaihtanut ja juttelukumppanisi jotenkin pitää sinua luotettavana tyyppinä, voit olla varma, että koko olemus muuttuu aivan täysin. Esiin astuu tunteikas, puhelias ja hyvin utelias tyyppi. Venäläiset ovat sosiaalisesti hyvin älykkäitä ja heillä on taito löytää asioiden ydin hyvin nopeasti. Pieni ja mitättömän kuuloinen lause voi kätkeä sisälle mitä mielenkiintoisempia merkityksiä ja sanomia. Venäläinen ei väännä rautalangasta, vaan parin sanan jälkeen odottaa, että olet hiffannut asian jujun. Olen joskus miettinyt, että pelaakohan venäläinen keskustelukumppanini "shakkia" päässään. Mielestäni venäläiset ovat hyvin kauaskatseisia ja heillä on kyky nähdä asioiden seurauksia hyvinkin nopeasti.

Venäjällä tosiaan osataan juhlia. En nyt tarkoita shampanjaa ja kaviaaria tai änkyräkännejä. Juhlatunnelmaa kohotetaan monilla tavoin. Pidetään puheita ja heitetään vitsejä. Jää yritetään rikkoa jo heti ensimetreillä. Toki eivät ne venäläiset lasiin sylje, mutta he myös syövät juodessaan niin paljon, että harvoin ketään näkee tukevassa humalassa.

Olen istunut Suomessa kahvipöydässä, jossa kaverini söi välipalaa ja ei tarjonnut minulle mitään. Kyllä tästä jäi vähän sellainen olo, että toiste en tule kylään. Toisinaan olen mennyt jonkin luokse kylään ja minulle on tarjottu vain lasi vettä. Olen huomannut, että niukat antimet pitää ihmisten välillä eräänlaista etäisyyttä. Venäläiset ovat hyvin vieraanvaraisia ja pöydälle laitetaan useimmiten maksimimäärä tarjoiltavaa. Toki joskus vähän vähemmän, jos ollaan vain nopeasti piipahtamassa jossakin. Venäjällä tosin vieraanvaraisuus saattaa mennä yli ja sekin voi olla ärsyttävää. Lahjooko hän minua, että tekisin jotain, vai mistä on kysymys? Tämä kysymys on oikeasti käynyt mielessäni joskus. Suomalaiset voisivat mielestäni tarjota vierailijalle enemmän. Mielestäni minimitarjoilu on kuppi kahvia / teetä / mehua ja voileipiä tai keksejä. Jos toinen ehdottomasti ei halua mitään, niin sitten lasi vettä. Kylään tuoja voi puolestaan tuoda vaikka kahvipaketin tai pullaa. Ja luonnollisesti tämä pulla asetetaan tarjolle. Mutta jos extempore piipahtaa, niin silloin asia on toki eri.

Aivan sama kenen kanssa puhut. Hän on lukenut klassikot, nähnyt baletit ja oopperat (ainakin jossain muodossa) ja häntä kiinnostaa ihmisen sielu. Kulttuuritarjonta on Venäjällä suurta ja jo lapset ovat tottuneet korkeakullttuuriin. Jopa pienemmissä provinsseissa on kulttuuritalo, jossa on myös paljon ohjelmaa. Sinne mennään luonnolliseti ykköset päällä ja lapset otetaan mukaan. 



Mitä asioita toisin Suomesta Venäjälle?

1. suvaitsevaisuutta
2. ekologisuutta (kierrätys)
3. järjestelmällisyyttä
4. reilumman poliitiikan



Suomessa ollaan (ainakin näennäisesti) suvaitsevaisempia. Venäjällä homofobiaa ja rasismia voidaan tuoda esille siten, miten Suomessa se olisi täysin hyväksymätöntä. Asuntoa hakiessani, huomasin muutamissa asuntoilmoituksissa lauseen: vain slaaveille. Tällä todennäköisesti viitattiin siihen, että he eivät halunneet asuntoon kaukasia tai keski-aasialaisia. Puhelimessa, heti ensimmäinen kysymys oli, mistä olen kotoisin. Ai Suomesta, noh, minkäläista asuntoa haet… Ok, tämä on tulipalonkuuma aihe ja tiedän, että Suomessa myös vellovat rasistiset puheet. Älkää käsittäkö väärin, please ;)

Moskovassa ihmiset kyllä arvostavat puhdasta ruokaa ja luontoa. Mutta ekologisuus  ja kierrätys on vielä lapsen kengissä. Roskakatoksesta löytyy vain sekajäte. Jos haluaa kierrättää jotain, ei ratkaisua löydy asuntojen välittömästä läheisyydestä. Vaan se on enemmänkin hyvin pienen porukan juttu (ainakin Moskovassa). Olen ollut myös töissä mm. venäläisellä ekotilalla, jossa suurin osa luomuruoista pakattiin jäätävän kokoisiin muovirasioihin. Lisäksi paikan omistaja (joka muuten oli rikas moskovalainen) tuli ekotilalle suurella citymaasturilla, joka varmasti söi bensaa kuin mikä. Tämä ei vain millään voisi olla mahdollista Suomessa. Vaikka venäläiset mielestäni näkevät asioiden syitä ja seurauksia hyvin, tämä on mielestäni kohta, jossa on jokin omituinen ristiriita. Mutta ekologisuus on selkeästi ainakin Moskovassa nousussa.

Venäläiset puhuvat kuin Tolstoi. Toisinaan en tajua yhtään mitään, vain sen takia, että asiat hyppivät sinne tänne ja en pääse hahmottamaan jutun punaista lankaa. Ranskan tunneilla (joissa olen opiskellut siis vain venäläisten kanssa) opetellaan erikseen miten organisoidaan asioita, kun pidetään esitelmää, jotta ranskalaiset voisivat ymmärtää mistä puhutaan. Sama pätee myös suomalaisiin, organisoimme asiamme jotekin paljon selkeämmin. Tosin ehkäpä venäläiselle tämä ei ole ongelma ja asioiden liika organisointi on varmasti tolstoimaiselle puhujalle tylsää.

Hmmm politiikka. Nyt ollaan jo niin polttavassa aiheessa, että en sano tästä enempää… Joskin en ole muutenkaan aiheeseen niinkään paneutunut, muuta kuin lukemalla niitä lehtiä! Mistä tämäkin juttu sai alkunsa :D

Nämä edellä mainitut asiat ovat vain minun mielipiteeni ja pohjautuvat täysin minun omiin kokemuksiini ja maailman ymmärtämiskykyyni. Vaikka olen yrittänyt kirjoittaa asiat mahdollisimman objektiivisesti, ne eivät silti edusta mitenkään minkäänlaista faktaa.  Saa olla eri / samaa mieltä! 

Peace!


4 Comments so far

  1. Aika napakka kirjoitus, näytät oikeasti päässeen venäläisyyden ytimeen, onnittelut siitä :) Kierrätyskulttuurin puute on tietenkin tosi ärsyttävää, maanlaajuisesti sikamaisesta luonnon kohtelusta puhumattakaan. Mitä sitten rasismiin tulee, sanoisinko niin, että Suomessa se on taas lapsen kengissä Venäjään verrattuna :) Venäläisten kesken ei edes ole ollenkaan häpeällistä avoimesti tunnustaa olevansa rasistinen! Ihan normijuttu vaan! Onneksi se ei kohdistu suomalaisiin, sillä nehän sattui olemaan valkoisia ihmisiä :) Poliittisesta nykytilanteesta voin sen verran sanoa, että olisipa tosi vaikea muodostaa tähän mielipiteeni kirosanoja käyttämättä! En siis itsekään osaa sanoa mihin suuntaan tämä maa nyt oikein menossa, enkä juurikaan jaksa enää pohtia ahdistuneena sitä kaikkea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kovasti yritän päästä venäläisyyden ytimeen. Se onkin mielenkiintoinen matka :) Joo, luontoa pitäisi kohdella paremmin (kuten melkeimpä kaikkialla). Hmm Sarkasmia? Politiikka onkin ihan oma lukunsa!

      Delete
  2. Ihan samat neljä asiaa toisin Tshekkeihin.... Usein kysyttäessä tätä vastaan, että toisin Suomesta ekologisuutta ja käytännöllisyyttä. Ja Suomeen toisin täältä kohteliaisuutta. Tykkään siitä, että ihan joka paikassa ihmisiä tervehditään ja heidät myös hyvästellään, esim. hissistä tai lääkärin vastaanottohuoneesta poistuttaessa. Hmmm nyt alkoikin kehittyä oma blogi-teksti aiheesta :D
    Kiitos mielenkiintoisesta jutusta! sen verran mitä olen Venäjällä käynyt voisin kyllä allekirjoittaa nämä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo Suomeen voisi tuoda kohteliaisuutta lisää! Ongelma taitaa olla siinä, etä se ei ole mukana samanlailla kasvatuksessa kuin esim. Ranskassa. Suomalaisesta näkökulmasta kohtelias käytös siellä on aivan toista luokkaa. Olenkin käynyt siellä kovan kohteliaisuuskoulun :D Kivaa jos löysit blogiisi aiheen tästä! Siitä on aina varmasti kirjoitettavaa.

      Delete