"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

PAASTOA JA PAJUNOKSIA

24/04/2016

Tänään vietetään pajusunnuntaita (вербное воскресенье) eli palmusunnuntaita. Tämän viikon aikana useiden metroasemien, torien, kauppojen ja puistojen läheisyyteen on ilmestynyt pajunkissoja eli verboja (верба) myyviä vanhempia rouvia. Pajunoksilla virvotaan ja toivotetaan elämän uudistumista ja vireyttä. Virpomispalkan vuoksi ei ole sopivaa virpoa, sillä virpominen on enemmänkin osa hengellistä kasvatusta kuin suklaamunien keräämistä. Virpominen tulee muuten venäjän kielen sanasta verba.

Virpojat virpovat enemmänkin läheisiään ei niinkään mennä ovelta ovelle, kuten Suomessa on tapana. Noita-akoiksi tai velhoiksi ei ole tapana pukeutua vaan päälle laitetaan tavalliset vaatteet. Virpomisesta maksetaan myös Venäjällä palkka, mutta vasta pääsiäisenä. Yleinen palkka on pääsiäismuna, joka on ylösnousemuksen symboli.  Mikäli virpoja saa palkkansa jo virpomispäivänä, se pitäisi kuitenkin säilyttää pääsiäiseen saakka. Lisää aiheesta täältä.

Kauppoihin on jo noin kuukausi sitten ilmestynyt erillisiä pääsiäishyllyjä. Hyllyt ovat täynnä pääsiäismunien koristelutarpeita, kuten värejä sekä tarroja. Löytyy myös pashatarjoittimia, pääsiäispullaa (kulitsaa) ja myöskin paastotuotteita. Maslenitsasta lähtien on vietetty paastoa (пост), jolloin kaikki eläinperäiset tuotteet ovat kielletty. Tämähän on vähän sama kuin meillä Suomessa oli vegetammikuu. ;) Tosin harva moskovalainen taitaa paastoa noudattaa ja muutenkin tämä on lähinnä heille, jotka harjoittavat uskontoaan enemmän. Mutta entinen kämppikseni Pietarista piti paaston uskonnollisesta vakaumuksesta huolimatta, koska hänestä se puhdistaa kehon. Ja totttahan se on! Marketeissa paastotuotteet ovatkin merkattu kätevästi (постное) merkinnällä. 

Pääsiäinen on tänä vuonna Venäjällä ensi viikon sunnuntaina, jolloin on muuten myös vappu. Tuplajuhlat siis! Kääk, pitäisikö syödä pashaa vai munkkeja?


2 Comments so far

  1. Eiku oikeastaan noi pajunoksat käytetään vaan koristeena kotona :) Siitä ortodoksikirkon virpomisperinteestä ei oo edes tietoakaan täällä. Tuntuu liian suomalaiselta koko juttu, jos näin voi sanoa :) Taitavat siis erialueiset ortodoksikirkot tässä kohtaa erota toisistaan juhlien viettotavoiltaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo varmastikin näin on. Venäjä kun on niin suuuuuuri maa! ;)

      Delete