"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

VIKTOR PIVOVAROV

27/04/2016


Kävin jokin aika sitten Garagen modernintaiteenmuseossa katsomassa taidenäyttelyitä. Garage on muuten nyt täysin uudistunut. Tilat ovat todella moderneja ja kahvila mitä kaunein. Paikan päältä löytyy myös hieno kirjakauppa, jossa on melko suuri taidekirjavalikoima. Garagen näyttelyssä Viktor Pivovarovin työt jäivät hyvinkin mieleeni ja ajattelin, että tämä ehkä Suomessa melko tuntematon taiteilija ansaitsee oman postauksensa. 




Viktor Pivovarov syntyi Moskovassa vuonna 1937. Hän valmistui Moskovan taidekoulusta parikymppisenä ja jatkoi opintoja vielä polygraafisessa instituutissa viisi vuotta. Vuodesta 1982 lähtien hän on asunut ja työskennellyt Prahassa. Hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyitä, mutta tietääkseni suurta maailmanlaajuista läpimurtoa hän ei ole vielä tehnyt. Tässä on kyllä herra josta vielä kuullaan. Aivan varmasti. 




Pivovarov on yksi suurimmista konseptuaalisen taiteen nimistä Moskovalaisessa taidemaailmassa. Hän ja hänen kollegansa: Erik Bulatov, Ilja Kabakov ja Andrey Monastyrsky ovat nostaneet venäläistä underground-taidetta esille aina 1960-luvulta lähtien. Pivovarov eroaa kollegoistaan sillä, että hän on aina ollut keskittynyt elämän salaisuuteen ja sieluun. Hän sanookin näyttelystään The Snail's Trail "Minulle kuva etanasta hänen kotilonsa sisällä on metafoora introvertin ihmisen mielestä, kiertyen syvemmälle ja syvemmälle sisälle avaruuteen, tätä on ihmisyys."  


Pivovarov on kehittänyt omanlaisensa taiteen kielen, joka puhuttelee ihmisen sisintä. Hän sekoittaa hienosti taulukoita, graafisia elementtejä, lastenkirjoja muistuttavaa kuvitusta sekä perinteistä maalaustaidetta. 



Pivovarovin mielikuvitus teki minuun vaikutuksen. Ikään kuin hänen töitänsä olisi ollut tekemässä yksi pedantti insinööri, graafikko, perinteiden taidemaalari, lastenkirjojen kuvittaja sekä keksijä. Kun saman ihmisen sisälle saadaan nuo ominaisuudet niin ei ihme, että syntyy omintakeista ja muista erottuvaa taidetta. 


Videossa on tekstitys englanniksi.

Viktor Pivovarovin The Snail's Trail-näyttely on nähtävissä Garagessa 18.6 saakka. 

Post a Comment