"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

KALASELJANKA

08/09/2014

Venäläinen keittiö on runsas! Smetanassa ja majoneesissa ei säästellä. Peruskasviksina toimivat usein punajuuret, peruna ja kaali. Kauden marjat, sienet sekä kala ovat myös usein esillä venäläisessä keittiössä. Puhumattakaan suolakurkuista, piirakoista, letuista, vodkasta ja hunajasta! Venäläinen ateria ei ole mtään ilman keittoa, joka syödään ennen varsinaista ateriaa. Kalaseljanka on kuitenkin melko täyttävä keitto, joten tämä riittää ihan hyvin lounaaksi sellaisenaan. 






Olen hyvin suurpiirteinen kokkaaja, joten tämäkin resepti sai hieman uudenlaista muotoa keittiössäni. Ensinnäkin kaupassa ei ollut palsternakkaa tai selleriä. Joten ostin sellerin varsia ja palsternakan sijaaa laitoin keittoon enemmän perunaa. Oliiveissakin oli kivet ja kalafondin sijaan käytin liemikuutiota. Kalatiskillä huomasin, että en tunne venäjäksi kalojen nimiä, paitsi lohen ja sillin. Minulla oli kuitenkin mielikuva, että olen syönyt sellaista Seljankaa, jossa kala oli harmahtavaa. Joten kalatiskillä valitsin harmaan värisen kalan, josta minulla ei ollut muuta tietoa kuin sen väri, paino ja kalastuspäivä. Sanakirjan avulla myöhemmin selvisi, että kala oli turskaa. Itseasiassa tämä kala osoittautui erinomaiseksi juuri tähän keittoon. Joten oli minulla ehkä hieman onneakin matkassa! Seuraavaa kalaostosta ajatellen, opiskelen nyt ahkerasti kalojen nimet! ;)




Tämä on elämäni toinen itsetekemäni kalakeitto. Vaikka itse sanonkin, keitto on erittäin maukasta! Erityisen keitosta tekee se, että en käyttänyt siihen mitään mausteita, vaan keiton raaka-aineet saavat keittoon itsessään aikaiseksi makua. Venäläisessä keittiössä ylipäätänsä käytetään hyvin vähän mausteita. Ruokien salaisuus piilee pitkissä hautumisajoissa ja makua antavissa raaka-aineissa. 


KALASELJANKA (noin 6 annosta)

        1-3 laakerinlehteä
        2 rkl tomaattipyrettä
        1 rkl kalafondia
        1 etikkakurkku
        10 kivetöntä oliivia
        2 rkl kaprista
        300g kalafileetä 
        2 rkl voita
        300 g perunakuutioita
        2 porkkanaa
        1 sipuli
        1 palsternakka
        1/2 selleriä
        1- 1,5 l vettä 
        smetanaa
        tilliä 







1. Kuori ja kuutioi juurekset. Viipaloi oliivit ja ja etikkakurkku. 
2. Sulata kattilan pohjassa voi ja lisää juurekset. Lisää hetken päästä vesi. 
3. Hauduta melkein kypsäksi ja kuori vaahtoa veden pinnalta. 
4. Lisä kuutioitu kala. 
5. Mausta tomaattipyreellä, laakerinlehdillä ja kalafondilla.
6. Lisää etikkakurkut, oliivit ja kaprikset.
7. Keitä, kunnes kala on kypsää. 
8. Tarjoile tumman leivän ja smetanan kanssa. Koristele tillisilpulla. 


Keitto sopii hyvin arkiruoaksi. Tosin se on hieman työläs, mutta keiton maku voittaa kyllä kovan työn!




 Valokuvat / photographies © Moskvitska





Post a Comment