"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

TÄTI ZOJAN SAMSAT

10/01/2015

Samsat ovat kolmionmuotoisia pieniä ruokaisia piiraita, joita myydään Venäjällä useissa kioskeissa, ruokakaupoissa ja piirakkapuodeissa. Samsoja löytyy niin liha-, kana-, juusto-, kuin omenatäytteellä. Oma ehdoton lempparini on Pietarin taideakatemian lähellä sijaitsevan kahvilan juustosamsa. Ostin aina vain sen yhden juustosamsan, enkä koskaan mitään muuta. Moskovasta en ole löytänyt hyviä juustosamsoja, mutta loistavia lammassamsoja myydään erään metroaseman läheisyydessä. Vähän aikaa sitten myyjä tokaisi minulle, laitetaanko yksi vai kaksi lammassamsaa. Heh. Minulla on nyt oma pieni kantapaikka Moskovassa. Suomessakin näille olisi varmasti menekkiä…




Eilisessä postauksessa kerroin siitä, miten tapasin uzbekistanilaisen täti Zojan. Uzbekistanilaiseen keittiöön tutustumiseni alkoi herkullisten samsa piirakoiden tekemisellä. Nämä piiraat eivät ole vain uzbekistanilaista perinneruokaa, vaan näitä tehdään ilmeisesti monissa Keski-Aasian maissa.  





Raaka-aineet
400 g lampaan- tai naudanlihaa
3 sipulia
1 kananmuna
2-3 rkl rypsiöljyä
suolaa
seesaminsiemeniä
valmista voitaikinaa (voihan sen tehdä itsekin, kuten täti Zoja)

Ohjeet
1. Kaulitse voitaikinasta ympyränmuotoisia ohuita lettuja.
2. Silpu sipuli silpuksi ja sekoita kulhossa öljyn kanssa. 
3. Asettele sipulit kaulitun taikinan päälle ja laita liha sipulin päälle. 
4. Taittele täytetyt taikinat kolmion muotoon.
5. Voitele munan keltuaisella ja laita piiraiden päälle seesaminsiemeniä.
6. Paista uunissa 200-220 asteessa. 
7. Tarjoile lämpiminä tai kylminä. 


                                                   Valokuvat / photographies © Moskvitska

Post a Comment