Pari vuotta sitten nälkäisenä etsin jotakin ruokapaikkaa pienestä kylästä Altain alueelta, Siperian ja Keski-Aasian rajalla. Kaikki paikat tuntuivat olevan kiinni, mutta varmuudeksi koputtelin vielä erään pienen ravintolan oveen – eihän sitä koskaan tiedä. Pettyneenä käännyin pois, kunnes perääni juoksi vanhan huivipäinen nainen. Hän oli vain iltatorkuilla, ravintola oli auki.
Tämän pienen ja vaatimattoman ravintolan listalla oli pari erilaista uzbekistanilaista ruokalajia. Tällä kertaa listalla oli vain lagmania, joka on plofin tavoin eräs tunnetuimmista uzbekistanilaisista ruoista. Nainen esittäytyi täti Zojaksi. Tämä rautainen 66-vuotias rouva piti 80-vuotiaan miehensä kanssa pikkuista uzbekistanilaista kyläravintolaa aivan Venäjän ja Mongolian rajan tuntumassa. Juteltuani hetkisen uzbekistanilaisesta ruokakulttuurista, Zoja kutsui minut opettelemaan tekemään plofia ja samsapiirakoita seuraavana aamuna kukonlaulun aikaan. Kello seitsemän aamulla olin Zojan keittiössä aamukahvilla puhumassa elämästä ja samsapiirakoista.
Vaihe vaiheelta Zoja näytti minulle uzbekistanilaisen keittiön salaisuuksia. Jouduin minä hommiinkin oikein kunnolla. Ja mikäs siinä vanhaa paria auttaessa. Tässä Zojan herkullinen plof-resepti ja huomenna ne samsapiirakat. Tein minä yhden lyhytvideonkin tästä rouvasta – sunnuntaina sitten näette sen myös.
Plof on muuten yleinen ruoka Venäjällä ja olenkin törmännyt siihen jos minkälaisessa ruokalassa. Simppeli ja helppo perusruoka. Koska emme käyttäneet mitää mittakulhoja –ohjeeni on vähän sinnepäin.
Ainekset (n. neljälle)
3-4 dl pitkää riisiä
7-8 dl vettä
3 porkkanaa
2-4 valkosipulia
2-3 sipulia
400g lampaan tai naudan lihapaloja
2 rkl tomaattipyrettä
kokonainen chili tai jauhetta
rypsiöljyä
suolaa
pippuria
kurkumaa
Ohjeet
1. Suikaloi porkkanat ja silpu sipulit.
2. Kuullota sipuleita reilussa öljyssä hetki ja lisää porkkanat.
3. Lisää liha sekä valkosipuli ja ruskista kevyesti.
4. Lisää riisit ja sekoita kaikki hyvin parin minuutin ajan. Lisää vesi.
5. Lisää mausteet, kokonainen chili ja tomaattipyre. Anna hautua pienellä lämmöllä noin tunti.
Valokuvat / photographies © Moskvitska
Post a Comment